Skip links

IPL behandling af rødme og karspræninger

IPL behandling af rødme og karspræninger

IPL behandling af

Rødme og karspræninger

Hvordan virker IPL?

Intens pulsed light (IPL) kan fjerne rødme og karsprængninger. IPL-blitzlyset opvarmer blodkarrene som derved lukker og forsvinder. Behandling virker på både diffus rødme og små, synlige blodkar. For at opnå et godt resultat er det normalt nødvendigt at give én til tre behandlinger med mindst 1 måneds interval. Behandlingen er ofte meget effektiv, men visse kar kan gendannes, og nogle kar kan være vanskelige at fjerne.

Hvem egner sig til behandling?

Behandlingen egner sig til kvinder og mænd med, rødme eller synlige blodkar i ansigtet, samt på halsen og bryst.

Hvem må ikke få behandling?

Behandlingen kan på grund af risiko for forbrænding ikke gives til personer med mørk hud eller, hvis hud inden for 4 uger er blevet solbrændt. Behandling er ikke effektiv over for meget tykke blodkar.

Vi behandler heller ikke i følgende situationer:

  • Hvis du er gravid.
  • Hvis huden er lysfølsom pga. medicin (f.eks. tetracyclin) eller visse typer kosttilskud (f.eks. perikon).
  • Hvis du har tendens til dårlig sårheling eller mørkfarvning i huden efter hudirritation.
  • Ved visse hudsygdomme som f.eks. aktiv vitiligo.
  • Ved epilepsi, som udløses af lys.
  • På tatoverede områder.
Før behandling

Inden behandling skal det vurderes, om det er sikkert for dig at få foretaget IPL behandling. I de sidste 4 uger inden behandlingen skal du undgå sol, solarium og selvbruner. Er du solbrændt øger det risikoen for bivirkninger. Daglig brug af solcreme med SPF 30 eller højere er normalt en effektiv solbeskyttelse.

Behandlingen

På behandlingsdagen skal området være rent og uden makeup. Først påsmøres et tyndt lag klar gel. Ved afgivelse af hver impuls af IPL-blitzlys behandles et område på 4,5 cm2. Hver impuls kan være forbundet med et kortvarigt, ganske mildt ubehag eller smerte. Huden kan føles varm eller brændende i nogle timer, men kan lindres med en ispose. Der er normalt ikke behov for smertestillende behandling. Hos nogle kan det være nødvendigt med en prøvebehandling på et lille hudområde, inden der kan gives fuld behandling. Afhængigt af hudområdets størrelse tager behandlingen 15-45 minutter. Intervallet imellem behandlingerne er normalt mindst 4 uger.

Patientinformation

Behandling med IPL

Efter behandling

Som en naturlig reaktion på behandlingen kan huden være hævet og der kan opstå små blå mærker som vare nogle dage.

Forsigtighedsregler

For at undgå risiko for pigmentforandringer skal du indtil mindst 4 uger efter behandlingsforløbet fortsætte med at bruge solcreme samt undgå sol og solarium.

Bivirkninger

Der er risiko for forbrænding af huden, og risikoen øges betydeligt, hvis huden er solbrændt. Nogle oplever mere udtalt rødme, brændende fornemmelse, eller mange blå mærker. Der kan opstå små blærer og væskende, overfladiske sår, som i løbet af nogle dage heler med små skorper eller afskalning. Det er vigtigt ikke at pille i sår og skorper samt at behandle tegn på infektion med klorhexidin eller antibiotika. Ardannelse og blivende lys- eller mørkfarvning af huden forekommer sjældent. Kontakt klinikken ved bivirkninger.

Effekt af behandlingen

Efter to behandlinger vil 70-80 % opleve, at omfanget blodkar er blevet mere end halveret. Det er dog ikke muligt at forudsige, hvor effektiv og holdbar behandlingen vil være for den enkelte.

Information og samtykke

Efter at have læst denne skriftlige information skal du også mundtligt oplyses om behandlingen. Du vil få mulighed for at stille spørgsmål og er velkommen til at medbringe en bisidder ved forundersøgelsen. Umiddelbart efter at du har fået den mundtlige information, kan du samtykke til og modtage behandling.